5:2-dieetti ja säästäminen

Otin hetkeksi viikkorutiineihini 5:2-dieetin. Rasvaprosenttini on n. 15 ja tavoitteena on pudottaa se lukemaan 12. 5:2-dieetti on BBC:n tiedetoimittajan ja lääkärin Michael Mosleyn tutkijahaastattelujen pohjalta kehittämä tapa pudottaa rasvan määrää kehossa ja hankkia samalla muita suotuisia terveysvaikutuksia.

5:2-dieetin ideana on pitää viikossa kaksi paastopäivää, joiden aikana kaloreiden määrä rajoitetaan miehillä 600 ja naisilla 500 kilokaloriin päivässä. Muina päivinä saa syödä normaalisti. Minulla 600 kilokaloria päivässä tarkoittaa noin neljäsosaa normaalista päiväkulutuksestani.

Olen ollut dieetillä nyt viikon. Paastopäiviä on ollut siis kaksi. Ensimmäisenä päivänä söin aamiaiseksi pari keitettyä kananmunaa ja jatkoin pienillä annoksilla tavanomaista ruokaani. Iltapäivällä aloin jo kaivata enemmän syötävää.

Pidin pari normaalia päivää välissä ja viikon toisena paastopäivänä etenin hieman harkitummin. Kävin ostamassa runsaasti kaloritiheydeltään niukkoja vihanneksia. Ostin kurkkuja ja tomaatteja. Jätin aamiaisen hieman myöhemmäksi. En syönyt jos ei ollut nälkä. Päivällä söin kokonaisen kurkun ja tomaatin. Lisäksi join hieman heraproteiinia. Tulin todella kylläiseksi. Kokonaisessa kurkussa on vain n. 38 kcal. Jos söisin niitä kymmenen, ei kaloriraja ole vielä lähelläkään. Söin kaksi kokonaista kurkkua tuona päivänä eikä nälän tunnetta tullut.

Päivän mittaan tällä menetelmällä kaloreita kertyi todella vähän. Itse asiassa niin vähän, että saatoin iltapalaksi syödä voileivän aidolla voilla ja kermajuustolla. Kylläisenä on kivempi mennä nukkumaan.

Ajoittaisesta paastoamisesta on monenlaista hyötyä. Ensinnäkin vähempi syöminen säästää ruokaostoksista, edellyttäen että et haksahda hölmöihin ja ylihintaisiin “laihdutusvalmisteisiin”.  Toiseksi paasto käynnistää kehossa sen omat korjausmekanismit, keho pyrkii parantamaan itseään pystyäkseen tehokkaammin saalistamaan ravintoa itselleen. Evoluution rakentama ominaisuus siis. Kolmanneksi paastoaminen painon putoamisen ja rasvaprosentin alenemisen myötä vaikuttaa dramaattisesti sairaus- ja lääkekuluihin ja elämisen laatuun ylipäätään. Saat siis terveitä vanhuusvuosia, joina voit hyväkuntoisena nauttia sijoitustesi tuottamasta rahavirrasta.

Oltuani viikon 5:2-dieetillä mittasin rasvaprosentin halvalla pihtimittarillani. Lukema oli pudonnut yhdellä prosenttiyksiköllä. Saapa nähdä, jatkuuko tahti.