Halvin tapa lämmittää talo

Käytössäni on kolme tapaa lämmittää taloani: Polttopuut, ilmalämpöpumppu ja suora sähkö eli sähköpatterit. Käytän kulloinkin parhaan hyötysuhteen omaavaa lämmitystapaa.

Ilmalämpöpumppu mainio laite. Ilmalämpöpumpulla on hyötysuhde, joka muuttuu ulkolämpötilan mukaan. Parhaimmillaan se voi olla n. 5:1. Tämä tarkoittaa, että saan maksamastani kilowatista sähköä viisi kilowattia lämpöä huoneeseen. Eli aina kun lämpötila ulkona on yli -20 astetta, kannattaa ilmalämpöpumpusta ottaa niin paljon lämmitysenergiaa kuin mahdollista. Kovimmilla pakkasilla hyötysuhde on 1:1. Silloin ilmalämpöpumppu ei anna mitään hyötyä verrattuna sähköpattereihin.

Kun ulkolämpötila on plussan puolella käytän yksinomaan ilmalämpöpumppua. Pakkasen puolella poltan ilmalämpöpumpun lisäksi puita. Suoran sähkölämmityksen patterit otetaan käyttöön todella harvoin, vain kovimpina pakkaspäivinä tasaamaan puun polton notkahduksia lämpötilassa. Viime talvi oli lauha ja siksi en tarvinnut sähköpattereita lainkaan.

Suoran sähkölämmityksen eli sähköpattereiden luovuttama lämmitysenergia on suoraan verrannollinen lämmitysaikaan. Kilowatti maksettua sähköä tuottaa kilowatin lämpöä huoneeseen. Sama on tilanne polttopuiden kanssa. Polttopuun luovuttaman lämmön hinta on suoraan verrannollinen käytettyyn puumäärään ja polttopuiden hintaan.

Oma lämmityskäytäntöni yksinkertaisesti:

Kun ulkolämpötilan on yli 0 astetta, käytän pelkästään ilmalämpöpumppua.

Kun ulkolämpötilan on 0 – -20 astetta, käytän ilmalämpöpumppua ja puun polttoa yhdessä.

Kun ulkolämpötilan on alle -20 astetta, käytän puun polttoa ja sähköpattereita yhdessä.

Lämmöksi muutetun energian hinta:

Suora sähkölämmitys maksaa n. 11 senttiä/kilowattitunti.

Puun poltto maksaa ostopuilla n. 60€/ heittokuutio. Heittokuutiossa koivuklapia on energiaa n. 1010 kilowattituntia. Hinta on siis 5,9 senttiä/kilowattitunti lämpöä (uunin hyötysuhde muuttaa tätä vielä vähän. Esim. 0,8 hyötysuhteella hinta on 7,3 senttiä/kilowattitunti lämpöä).

Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen maksaa sähkön hinnan kerrottuna hyötysuhteella. Esimerkiksi +7 asteen ulkolämpötilassa hyötysuhde voi olla n. 3.5:1. Lämmön hinta on siis 11 senttiä/3,5=3,14 senttiä/kilowattitunti lämpöä.
Sähköbit.fi verkkokauppa - Sähkötarvikkeet netistä