Vertaislainaus Bondoran kautta

Kiinnostuin keväällä 2014 vertaislainaamisesta. Siinä on kyse tavallisten ihmisten välisistä lainamarkkinoista. Alalla on useita toimijoita ja välityspalvelufirmoja löytyy joka maasta. Tutkin aluksi keskustelupalstoja ja firmojen nettisivuja. Ensimmäinen kiinnostava kohde oli Fixura suomesta mutta hylkäsin sen muiden huonojen kokemusten vuoksi. Päädyin virolaiseen Bondoraan, alunperin nimeltään Isepankur.

bondora-logo-300x250

Bondoran palvelu on muuttunut minun käyttäjäaikanani useasti. Alussa lainan antajalla oli vapaat kädet valita kenelle, mihin maahan ja millaisen historian ja luottotietojen omaavan hakijan lainaan hän rahansa sijoittaa. Nyt Bondora on muuttumassa jälleen. Viimeisin muutos muuttaa palvelun automaattiseksi. Se suorittaa automaattisesti valitun riskitason mukaan allokoinnin, eli hajautuksen maiden, eri luottoluokitusten ja lainojen määrien suhteen. En ole muutoksesta innoissani. Tuottoprosenttini todennäköisesti laskisi roimasti. Sijoittajat saavat tällä hetkellä keskimäärin 18,6% tuoton sijoituksilleen.

 

Kautta koko Bondora-historiani olen sijoittanut pelkästään virolaisiin lainoihin. Virolaiset ovat käsitykseni mukaan tunnollisempia maksajia kuin suomalaiset, espanjalaiset jne. Minun kokemukseni ovat olleet hyviä tähän mennessä. Tuottoprosenttini on ollut viimeaikoina 24% ja sillä olen sijoittunut sijoittajien tuottoisimman 20 prosentin joukkoon. Olen pitänyt Bondoran sijoitukseni alle kymmenessä prosentissa koko sijoitusomaisuudestani johtuen suuresta riskistä. Vertaislainamarkkinoilla täytyy varautua sijoituksen täydelliseen menettämiseen. Ruotsalainen Trustbuddy meni juuri nurin ja on vielä epäselvää, kuinka sijoittajien käy.

 

Sanomattakin on selvää, että en suosittele vertaislainoja tai varsinkaan pikavippejä kenellekään rahapulan ratkaisuksi. Ne eivät ole ratkaisu. Ne pahentavat ongelmaa. Oikea ratkaisu on myydä omaisuutta tai lykätä ostosta, säästää ja lopulta tehdä ostos ilman lainarahaa. Jos haluat ottaa vertaislainat osaksi sijoitusportfoliotasi, linkki on tässä.