Kesäkuun sähkölasku

Pyykkiä pestessäni aloin miettiä sähkön kulutustani. Kuinka suuri merkitys sähkön säästöllä on kokonaislaskuuni? Onko sähkölaskussa säästön mahdollisuuksia?

Kesäkuun sähkölaskuni näyttää tältä:

sähkö kesäkuu

Sähkön kulutukseni on hyvin pientä kesällä. Olen sulkenut lattialämmitykset, taloa ei tarvitse lämmittää muutenkaan ja valaistustakaan ei juuri keskikesällä tarvita. Sähköä kuluu pyykin pesuun, lämpimän käyttöveden lämmittämiseen varaajassa, ruoan laittoon ja television katseluun.

Kesäkuun kulutus oli kokonaista 258 kilowattituntia. Ja paljonko siitä täytyi maksaa? Tuo vähäinen määrä sähköenergiaa maksoi 10,32 euroa. Kokonaislasku oli kuitenkin 48,72 euroa. Kuinka ihmeessä? No, pieni sähkön kulutus nostaa sivukulut pääosaan. Vaikka en kuluttaisi sähköä laisinkaan, saisin silti lähes 25 euron sähkölaskun joka kuukausi! Sen verran kertyy pelkästään perusmaksuista.

Kokonaislaskusta lähes puolet on sähkön siirron perusmaksua. Se on minulla 21,56 euroa kuukaudessa ja siitä ei voi säästää. Se menee sähköverkkoyhtiölle ja sen osakkeenomistajille. Sähköveroa laskutetaan jokaisesta kilowattitunnista 2,79 senttiä. Se menee valtiolle. Sähkön siirtokin maksaa. Luulit kai sen siirtyvän itsestään? Ei suinkaan, siitä suoritteesta maksan 2,46 senttiä jokaiselta kilowattitunnilta. Se menee käsittääkseni pienille sähkönsiirtomiehille, jotka asuvat sähkökaapeissa.

Jos sähkölaskuni olisi tällainen vuoden ympäri, hankkisin aurinkopaneelit välittömästi ja irtautuisin sähköverkkoyhtiöstä. Laskelman tilanne kuitenkin muuttuu talven synkimpinä kuukausina. Silloin talon lämmittämisen vuoksi sähkön kulutus nousee säästäväisyydestäni huolimatta pahimmillaan jopa yli tuhanteen kilowattituntiin kuukaudessa. Sähkön siirto ja muut sivukulut putoavat n. 60 prosenttiin kokonaislaskusta kun osuus kesällä on lähes 80 prosenttia. Kiinteät perusmaksut ovat talvella n. 20 prosenttia kokonaislaskusta kun kesällä ne ovat reippaasti yli puolet.

Säästäväisyys kuitenkin kannattaa. Helpot säästötoimenpiteet kannattaa ainakin tehdä ja siirtää rahat sähköyhtiön tililtä omaan taskuun.