Käytettävissä oleva tulo eli pelivarasi

Upouusi taulutelevisio on tarjouksessa 599€ ja hiihdon kisakausi on alkamassa. Uusi televisiohan on lähes pakollinen hankinta tällaisessa tapauksessa. Palkkasi on 2500 euroa kuukaudessa. Saisit siis tarvittaessa ostettua vaikkapa neljä telkkaria! Ei ongelmaa. Tehdään kaupat.

Näinhän moni meistä ajattelee. Mielestäni kuitenkin kuukausitulo tai kuukausipalkka on hyödytön luku arkielämässä. Jos palkkasi on 2500 euroa kuukaudessa, se ei kuitenkaan ole summa, joka on käytettävissäsi uusia hankintoja varten.

Suosittelen jokaiselle seuraavanlaista harjoitusta. Pidä lukua menoistasi. Käytä kynää ja paperia tai taulukkolaskentaohjelmaa. Palkasta ensinnäkin vähennetään verot ja muut pakolliset kulut. Jaa vuosittain toistuvat kulut kahdellatoista. Selvitä siten kuukauden menosi. Laske mukaan kaikki toistuvat menot: vuokrat, polttoaineet, vakuutukset, ruoka, kahvit, elokuvaliput, lomamatkat, ihan kaikki. Sitten vähennä tuo luku käteen jäävästä kuukausipalkastasi. Saat luvun, joka on käytettävissä oleva tulosi. Budjetoidut menot ovat jo menneet. Ne eivät ole käytettävissä. Niillä on jo osoite olemassa. Kuukausittainen pelivarasi on se raha, joka jää jäljelle ja sillä voit hankkia vaikkapa sen television.

Itse olen vähentänyt työaikani puoleen. Voin tehdä niin turvallisin mielin, koska olen pitänyt kirjaa menoistani jo monta vuotta. Minun pelivarani on 250 euroa. Se on summa, joka jää jäljelle kaikkien pakollisten ja muiden budjetoitujen huvitusten jälkeen. Olen näet budjetoinut kaiken kuviteltavissa olevan ja ne olen vähentänyt palkastani. Olen vähentänyt lomamatkat, kahvit, ruoan, bensan, vakuutukset, kaiken. Se on se summa, jolla voin hankkia budjetoimattomia hankintoja tai uutta tavaraa rikkoutuneiden tilalle. Se on se pelivara, jonka ansiosta voin nukkua yöni rauhallisin mielin. Laitan tuon summan useimmiten sijoituksiini tuhlaamisen sijaan.

Jos käytettävissä oleva tuloni on siis 250 euroa, mitä 599 euroa maksavan television hankinta tekisi rahatilanteelleni? Se poistaisi pelivarani kahdelta ja puolelta kuukaudelta! Eipä vaikuta enää kovin kohtuulliselta.

Selvitä oma pelivarasi. Selvitä oma käytettävissä oleva tulosi. Osaat suhteuttaa hankintasi paremmin. Pidä pelivarastasi myös huolta. Varjele sitä suurilta hankinnoilta ja yritä mahdollisuuksiesi mukaan kasvattaa sitä pienentämällä kuukausittaisia menojasi.